Du som konsument har idag en uppsjö av olika betalkort att välja mellan. Att veta vilket man ska välja är därför inte det lättaste och det finns heller inget exakt svar på det. Allt beror på vilken livsstil du har, dina konsumtionsvanor och vilka förmåner du själv prioriterar. Ska ditt betalkort vara gratis? Ska det ge så hög kredit som möjligt, eller är det viktigaste att det är bra ränta och förmåner? Ska det vara lätt att få? Det finns mycket att ta hänsyn till i valet av kredit- eller betalkort och några av de vanligaste utgivarna idag är:

-American Express
-Re:member
Coop MedMera
-Ica Bankkort
-Bank Norwegian
-Ikano Kort

Vad ska man tänka på?
De aspekter som generellt kan vara bra att titta lite extra noga på är årsavgiften, kreditnivån, räntesatsen och antalet räntefria dagar. Bedöm vilka punkter som är viktigast för dig och som gör mest skillnad för dig enligt den vardag du har och prioritera därefter.

Om du reser mycket kan det exempelvis vara bra att välja ett betalkort med bra förmåner kopplat till resor. Där kan det finnas mycket pengar att spara för dig. Med ett betalkort med bra reseförmåner ska exempelvis reseförsäkring och avbeställningsskydd ingå, utan någon extra kostnad. Dessutom brukar avgiftsfria uttag och valutaväxlingar ingå.

Är du en storkonsument kan det vara bra att kolla upp ett betalkort som ger bra bonus, så kallad cashback, på de köp du gör med ditt kort. Även här går det att vara selektiv då vissa betalkort har bättre bonusar på mat och restauranger, medan andra ger bra bonus på drivmedel eller övriga inköp.

Det lönar sig med andra ord att kolla upp de olika betalkorten innan du bestämmer dig – det finns nämligen pengar att både tjäna och spara bara genom att välja rätt kortutgivare.